De komende twee jaar ga ik als fotograaf aan de slag voor Bocuse d’Or Nederland. Ik kende de organisatie van naam maar had me tot nu toe nog niet verdiept in wat ze precies doen. De website geeft de beste beschrijving: ‘ de stichting Bocuse d’Or Nederland is opgericht om Nederlandse deelname aan de prestigieuze internationale Bocuse d’Or wedstrijden mogelijk te maken. Het doel van Bocuse d’Or Nederland is het bevorderen van de gastronomie in Nederland en een bijdrage te leveren aan een positief imago, door het enthousiast maken van jongeren voor het beroep van kok en door het bevorderen van het gebruik van kwalitatief hoogstaande producten.’
Emiel Kwekkeboom en Gert van der Heijden naar de finale
Tot en met de finale in Lyon in 2017, die we natuurlijk gaan halen, ga ik dus als fotograaf mee naar de verschillende wedstrijden en ik spiek af en toe mee met de voorbereidingen. Maar eerst was er de Nederlandse voorronde. Op 15 juni kookten acht jonge talentvolle deelnemers voor een kwalificatie voor de finale van de Nederlandse Bocuse d’Or.
De jury bestond uit SVH Meesterkoks André van Doorn (restaurant Kasteel Heemstede, Houten) en Marco Poldervaart (restaurant ’t Havenmansje, Harlingen), restaurateur Joop Braakhekke, chef-kok Leendert Klaassens (restaurant de Graancirkel, Drachten) en Geert Frank (Friesland Campina). Emiel Kwekkeboom (La Rive, Amsterdam) en Gert van der Heijden (Landgoedhotel Het Roode Koper, Leuvenum) kwamen als beste uit de strijd en mogen door naar de finale op 21 september 2015 tijdens Gastvrij Rotterdam.
Ik vond het mooi om de gedrevenheid van al het jonge talent te zien en heb ook ontzettend veel zin in de volgende wedstrijden! Keep you posted…