Mijn favoriete culinaire leesboeken

0 Gedeeld
0
0
0

Na mijn overzicht met favoriete foodfilms ook maar een overzicht gemaakt met de culinaire leesboeken die ik elke vakantie en op m’n vrije dagen verslind. Afgelopen weekend alle boeken maar eens bij elkaar op een plank gezet en het is inmiddels een aardige verzameling geworden. Regelmatig ga ik even bij Riejanne van kookboekenwinkel Cook & Book langs of ze nog wat nieuws binnen heeft, of ik bestel de boeken via haar als ik ergens anders een mooi boek tegen kom.

Mijn favoriete culinaire leesboeken

Als ik uit deze verzameling vijf favorieten zou moeten halen dan zijn dat onderstaande boeken in willekeurige volgorde.

Eten, drinken en slapen | Ronald Giphart

Ronald Giphart liep 336 uur stage bij restaurant De Librije in Zwolle en restaurant Oud Sluis in Sluis. Door het lezen van dit boek begrijp je een beetje meer van het leven als (chef)kok in een sterrenkeuken. Door de verhalen van Ronald over de personeelsmaaltijden werd ik geïnspireerd voor mijn fotoproject ‘Wat de pot schaft’.

De Perfectionist | Rudolph Chelminski

De Perfectionist is een prachtige culinaire biografie over de Franse drie-sterrenchef Bernard Loiseau die in 2003 zelfmoord pleegde. Het keiharde leven aan de culinaire top wordt op een aangrijpende wijze beschreven. De faalangst, hunkering naar erkenning en bevestiging van het talent wordt prachtig beschreven en gaf mij regelmatig een brok in mijn keel.

De Kok | Martin Suter

Suter vertelt met zijn boek De Kok een prachtig verhaal over de gepassioneerde en getalenteerde kok Maravan. Met de kennis die Maravan van zijn oudtante heeft meegekregen over het bereiden van lustopwekkende gerechten, start hij een cateringbedrijf voor liefdesmenu’s. Het succes van cateringbedrijf ‘Love Food’ spreekt zich snel rond maar Maravan is bezorgd dat zijn bedrijf ‘onfatsoenlijk’ wordt. Toch heeft hij het geld nodig om zijn familie in Sri Lanka te ondersteunen.

Dom Pérignon in een rugzak | Huib Edixhoven

Een heerlijk wegleesboek over de belevenissen van Huib Edixhoven in zijn ontdekkingstocht tot wijnkenner. Huib omschrijft op een vermakelijk wijze de reizen die hij rond de wereld heeft gemaakt. Daarnaast krijg je meteen fascinerende feitjes over wijn mee in zijn boek.

De vrouwenslagerij | Ilja Gort

Van Ilja Gort heb ik een aantal boeken staan en ik ben eigenlijk wel een beetje fan van Ilja. Ook zijn columns in WineLife magazine lees ik elke keer met een glimlach om mijn mond. Met het lezen van zijn boek De vrouwenslagerij, kwam deze glimlach weer regelmatig tevoorschijn. De vrouwenslagerij vertelt het verhaal van een slagerij in het Franse dorpje Salves.Vier vrouwen nemen het heft van hun leven in eigen handen met alle gevolgen van dien.

Wat zijn jouw favoriete culinaire leesboeken en welke moet ik zeker nog op mijn todo zetten?

0 Gedeeld
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant