Fotograferen met natuurlijk licht

0 Gedeeld
0
0
0

Zelf vind ik fotograferen met natuurlijk licht, oftewel daglicht, toch nog altijd het mooiste effect geven en het scheelt een behoorlijke investering in studioverlichting.

Je bent natuurlijk wel afhankelijk van de natuur. Een bewolkte dag maakt het al lastiger maar een felle zon, die naar binnen schijnt op je opstelling, is ook niet ideaal. Onderstaande timelapse kwam ik tegen en geeft heel goed weer wat er door een dag heen verandert in het licht dat binnenvalt in een ruimte.

De beste lokatie om te fotograferen

De beste lokatie om te fotograferen met natuurlijk licht zou de noord- of zuidkant van een gebouw zijn bij een groot raam. Het belangrijkste is dat er een goede schaduw ontstaat waardoor het beeld dat je maakt ‘spannender’ wordt. Om dit te testen ga je zelf met je rug naar de lichtbron staan en kijk je of er genoeg schaduw ontstaat in de ruimte voor je.

Licht veranderd door de dag

Met het veranderende licht moet je dus rekening houden als je een hele dag hebt gepland om te gaan fotograferen. Het licht blijft namelijk niet gelijk en je wilt deze verschillen niet zien in een serie foto’s die je aan het maken bent. Onderstaande timelapse is gemaakt tussen 9 en 16 uur, de witbalans is op daglicht gezet en elke 30 seconde is er een foto gemaakt. Je ziet in deze video prachtig hoe door de dag heen de kleuren het beeld veranderen, de kwaliteit van het licht op de cupcake steeds anders is, wat voorbij drijvende wolken voor een effect hebben en hoe de schaduwen continue veranderen.

Veel oefenen

Met daglicht fotograferen is dus veel uitproberen om te kijken wat de ideale opstelling is en welk moment van de dag het meest geschikt. Wil je meer weten over fotograferen met natuurlijk licht dan vind ik het boek van food fotograaf Simone van den Berg een aanrader. Zij legt in haar boek heel eenvoudig uit hoe je met verschillende lichtbronnen om kunt gaan. Daarnaast gaat ze in haar boek in op de basisprincipes van de fotografie, de camera-uitrusting, compositietechnieken en geeft ze eenvoudige styling tips.

0 Gedeeld
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant