Thaise kip kokos // De Molen*

In een 19-eeuwse molen, aan de rand van nationaal park De Loonse en Drunense Duinen ligt Restaurant De Molen. Chefkok Wouter van Laarhoven en zijn keukenbrigade ontvingen in 2008 de eerste Michelinster. In de molen worden nog steeds granen gemalen voor het brood in het restaurant.

Thaise kip kokos

Wouter vindt het belangrijk dat zijn personeel en de molenaar van De Molen gezond eten en er de tijd voor nemen. Geen telefoons op tafel totdat iedereen zijn bord leeg heeft. Voordat Wouter zelf kinderen had schoten de maaltijden er nogal eens bij in maar dat is nu zeker niet meer het geval. Nu wordt er per vier weken een menu opgesteld en geen dag wordt er hetzelfde gegeten. De Hollandse pot is favoriet maar ook pasta, elke zaterdag een nasigerecht en op zondag de vaste snackdag. Naast de avondmaaltijd is er een gezamenlijk moment bij het ontbijt als de koks ’s ochtend binnenkomen. “Het ontbijt heb ik geïntroduceerd omdat ze anders de hele dag niets eten tot aan de avondmaaltijd en we hebben alle energie nodig in de keuken”, aldus Wouter.

Ingrediënten (4 personen)

  • 500 gr kipdijvlees in blokjes gesneden
  • 25 ml sojasaus
  • 10 ml ketjap
  • 10 ml balsamico
  • azijn
  • 350 ml gembersiroop
  • 1 sereh, heel fijn gesneden
  • 1 limoen
  • 1 rode peper, fijngesneden
  • 1 teen knoflook, uitgeperst
  • 1 prei
  • 1 ui, gesnipperd
  • 250 gr taugé
  • 250 ml kookroom
  • 250 ml kokosmelk
  • 500 gr rijst

Bereiden

Meng de sojasaus met de ketjap, balsamico, gembersiroop, sereh, knoflook, ui en rode peper. Doe, samen met de kipblokjes, over in een grote diepvrieszak en laat het geheel vier uur marineren in de koelkast.
Was de prei en snijd deze in ragfijne halve ringen.
Kook de rijst tot deze net gaar is, giet af en laat met het deksel half op de pan uitwasemen gedurende tien minuten. Roer de rijst dan los.
Haal ondertussen de gemarineerde kip uit de koeling en zeef er de marinade uit. Let op: de marinade wel bewaren! Bak de kip in een hete pan in een beetje olie rondom aan (deze hoeft nog niet gaar te zijn) en doe dan over in een grotere kookpan.
Kook de marinade in de pan waar je de kip in hebt gebakken in tot stroop en blus het af met de kokosmelk en de kookroom. Laat inkoken tot een dikke saus, en voeg het dan toe aan de kip. Als de kip gaar is de prei en de taugé toevoegen. Maak af met sap en rasp van de limoen en zout naar smaak.

Links

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *