Recept NIVEN 80/20: Aardbeien, granola, champagnesorbet met Strawberry Gold

Niven Strawberry Gold

“Elke aardbeienteler die ik ken, is verliefd op zijn eigen aardbeien. Ik begrijp ze wel. Aardbeien maken mensen vrolijk,” aldus Niven Kunz. Niven heeft samen met de Westlandse telers Jaco en Sandra Huysman, van De Westlandse Aardbei, de aardbeienlikeur Strawberry Gold gemaakt. Samen met stylist Alexandra Schijf zette ik de fles van Strawberry Gold op de foto voor promotiemateriaal.

Niven 80/20

Onderstaand recept voor de aardbeien, granola, champagnesorbet met Strawberry Gold komt uit het nieuwe boek NIVEN 80/20 dat begin juni is uitgekomen bij Uitgeverij Carrera. En ik mag er één gaan weg geven (zie onderaan deze blog)!!! In dit boek vind je 100 gerechten van groentefreak Niven met 80% groenten en 20% vlees of vis. In Nivens keuken draait alles om groente. Het seizoen en het markt- aanbod bepalen het menu. Inspiratie haalt hij uit zijn eigen ‘achtertuin’: het Groente Hart en het Westland. Deze 80/20-filosofie is helder én logisch; koken met groenten als basis geeft hem nog meer inspiratie dan het koken van een mooi stuk vlees of vis alleen. Niven bewijst dat koken met groenten in de hoofd in plaats van bijrol alles behalve saai is. En mooi boek om aan je collectie toe te voegen!

 

Champagnesorbet met Strawberry Gold

Ingrediënten (4 personen)

  • 40 aardbeien, kroontjes verwijderd
  • 1 limoen, geraspt
  • 1 bos verveine, de blaadjes gehakt
  • 4 el mascarpone
  • 2 el yoghurt
  • 110 gr havermoutvlokken
  • 25 gr amandelen, gehakt
  • 25 gr hazelnoten, gehakt
  • 25 gr witte basterdsuiker
  • 150 gr suiker
  • 175 ml water
  • 30 ml citroensap
  • 250 ml champagne
  • Strawberry Gold (likeur van The Gold Selection)
  • 1 tl gemberpoeder
  • 1 tl gemalen korianderzaad
  • 1 snufje zout

Benodigdheden

  • rasp
  • ijsmachine
  • bakplaat
  • bakpapier
  • staafmixer

Bereiding

  • Verveine suikersiroop: Los op laag vuur 50 milliliter suiker op in 50 milliliter water. Breng aan de kook. Voeg de verveine toe en laat afkoelen. Zeef de siroop.
  • Aardbeien: Snij 32 aardbeien in vieren. Marineer minimaal 3 uur in de verveine suikersiroop
  • Aardbeiencrème: Pureer met de staafmixer 8 aardbeien. Voeg mascarpone en yoghurt toe en roer glad.
  • Granola: Verwarm de oven voor op 180 °C. Meng de amandelen en hazelnoten met de havermout, basterdsuiker, korianderzaad, gemberpoeder en een snufje zout. Leg uit op bakpapier en rooster 20 minuten in de oven.
  • Champagnesorbet: Breng de champagne, 125 milliliter water, 100 gram suiker en 30 milliliter citroensap aan de kook. Laat afkoelen. Doe in de ijsmachine en draai tot ijs.

Voor de presentatie

Plaats de gemarineerde aardbeien in een glas. Schep er een lepel van de aardbeiencrème op. Bestrooi met granola. Schep er de champagne sorbet en wat rasp van de limoen over. Serveer met een glas of een scheut Strawberry Gold.

Wijntip

Moscato d’Asti is een voor de hand liggende keuze. Spannender is de Moscato Rosa (van de druivensoort rozenmuskaat) van Cantina Gorgo.

Wil je het boek van Niven bestellen? Ga dan naar de website.

Salute!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *