Pasta Bolognese // Restaurant Basiliek*

Rik Jansma & Andrea van Zoomeren runnen sinds 2006 restaurant Basiliek aan de Vischmarkt in Harderwijk. De naam Basiliek doet het voormalige Agnietenklooster eer aan, met de oude gewelven, de hoge zwarte staldeuren en de Romaanse ramen met modern glas-in-lood. In 2007 ontvingen ze direct al hun eerste Michelinster.

Pasta Bolognese

Chef-kok Rik vindt het belangrijk dat zijn personeel gezond eet en er ook de tijd voor neemt. Van 16:30 tot 17:30 is gereserveerd voor het personeelseten. “En wat je op je bord schept, eet je ook op”, aldus Rik. Bij de Basiliek wordt voornamelijk Hollandse pot gegeten en de koks bepalen met elkaar wat er op het menu staat. Voor mij werd er deze avond een uitzondering gemaakt met een overheerlijke verse pasta :)

Ingrediënten (4 personen)

1 grote ui, gesnipperd
2 tenen knoflook
1 paprika in reepjes
1 courgette in blokjes
100 gr zwarte olijven
500 g rundergehakt
1 blikje tomatenpuree (70 g)
1 bosje verse basilicum
400 gr tomaten, gesneden
500 gr verse pasta
rucola
olijfolie extra vierge

Bereiden

Verhit vier el olijfolie op middelhoog vuur en bak hierin zachtjes de gesneden ui en paprika gedurende drie minuten. Voeg de knoflook uit de pers toe en laat nog een minuut door bakken. Doe het gehakt er bij en bak het rul. Voeg de tomatenpuree toe en laat, al roerend, even meebakken.

De courgette, zwarte olijven en gesneden tomaten toevoegen en op laag vuur 20 minuten door laten garen met het deksel op de pan. Roer af en toe om en doe er eventueel wat water bij.

Voeg dan peper en zout naar smaak toe.

De verse pasta in vijf minuten beetgaar koken. De pasta afgieten en meteen terug doen in de pan. Schep er direct wat saus bij en een scheut olijfolie. Schep goed om en verdeel dan over vier borden. Schep er de rest van de saus over.

Maak af met een handje rucola, wat blaadjes basilicum, een scheut olijfolie en wat versgeraspte parmezaan.

Links

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *