Nasi met kipsaté en Foe Yong Hai // ML*

Restaurant ML, onder leiding van Mark en Liane Gratama, is gevestigd in een prachtig verbouwd rijksmonument uit de 17e eeuw aan de Kleine Houtstraat 70 in Haarlem. In november 2010 ontving Restaurant ML een Michelinster.

Nasi met kipsaté en Foe Yong Hai

Ook de personeelsmaaltijden bij Restaurant ML zijn eenvoudig en voedzaam. Op het menu staan afwisselend pasta’s, aardappelen met groenten en vlees, curry’s en stamppotten. Vanavond op het menu: Nasi met kipsaté en Foe yong hai

Nasi

Ingrediënten (4 personen)

  • 1 prei
  • 1 wortel
  • 1 kleine ui
  • 1 rode peper
  • 150 gr champignons
  • 200 gr rijst
  • 1 tl kerrie
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 el sojasaus
  • 1 el teryakisaus
  • 1 tl cajunkruiden
  • 100 ml water
  • zonnebloemolie
  • Peper en zout

Bereiden

Snijd de groente in kleine blokjes. Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Verwarm de kerrie in 1 el olie gedurende drie minuten. Voeg paprikapoeder, sojasaus, teryaki en cajunkruiden toe en verdun dan met water. Laat inkoken tot de helft en voeg dan zout en peper toe naar smaak.
Wok de groente beetgaar in een el olie, blus dan met de saus. Roer er de rijst door en laat goed doorwarmen. Voeg zout en peper naar smaak toe.

Kipsaté

Ingrediënten

  • 600 gr kipdijvlees, in blokjes
  • 2 tl cajunkruiden
  • 2 el sojasaus
  • 2 tl sambal
  • 2 el ketjap
  • 1 tl kerrie
  • 2 el ponzu
  • 100 ml arachideolie

Voorbereiden

Meng alle ingrediënten behalve de kip door elkaar voor de marinade. Doe er de kip door en laat minimaal een uur marineren.

Satésaus

Ingrediënten

  • 150 gr pindakaas
  • 50 ml ketjap
  • 1 el sambal
  • 200 ml melk
  • 300 ml room

Bereiden

Laat de pindakaas al roerend langzaam warm worden in een pan, samen met de room. Roer er de ketjap en de sambal door en breng aan de kook. Roer er de melk door tot de gewenste dikte en laat zachtjes doorkoken. Voeg eventueel meer ketjap, zout en peper naar smaak toe.

Rijg de kip aan stokjes die je een uur hebt laten weken in water. Gril ze kort in een grilpan of op de bbq zodat ze gaar zijn en mals.

Foe Yong Hai

Ingrediënten

  • 4 eieren
  • 1 el teryakisaus
  • 1 tl ketjap
  • 1 el ketchup
  • 125 ml room

Bereiden

Klop de ingrediënten luchtig en bak het geheel in een pan op middelhoog vuur in een beetje olie. Eenmaal voorzichtig keren.

Saus bij Foe Yong Hai

Ingrediënten

  • 200 ml tomatensap
  • 1 el sushiazijn
  • 2 tl sambal
  • 2 el sojasaus
  • Peper en zout

Bereiden

Meng de ingrediënten (behalve peper en zout) met een garde in een pan op laag vuur. Proef en voeg zout en peper naar smaak toe. Laat dan op het vuur staan, niet koken.

Alles opdienen, samen met wat kroepoek en als je niet meer hoeft te werken een Singha biertje ;-)

Links

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *