Gevulde speculaas maken met Mister Kitchen

In mijn vorige blogpost heb ik al uitgebreid verslag gedaan over het ochtendprogramma van het Fair en delicious. foodbloggersevent. Na de heerlijke lunch meerden we dus aan bij het Westerpark en werden we in twee groepen verdeeld. Eén groep ging naar Tony’s Chocolonely en één groep naar de studio van Mister Kitchen. Ik ging als eerste naar Mister Kitchen.

Gevulde speculaas maken

In de studio aangekomen werden we meteen aan het werk gezet. De mannen van Mister Kitchen waren onlangs voor delicious. en Fairtrade naar Palestina geweest en hadden daar fairtrade amandelen meegenomen. En wat kun je daar in deze tijd van het jaar nu beter mee maken dan gevulde speculaas. Meteen dus aan de slag en het praatje zou later wel komen.

Topworst voor de massa

Tijdens het rusten van het deeg en de spijs was er tijd voor een aantal mooie verhalen over het ontstaan van Mister Kitchen en het reisavontuur dat ze onlangs naar Palestina bracht. Naast culinaire communicatie voor diverse grote merken, de organisatie van evenementen en productontwikkeling, willen Maarten, Daan & Igor van Mister Kitchen verandering brengen in de massavoedingsindustrie. Met dat in het achterhoofd hebben ze een ambachtelijke worst ontwikkeld die op dit moment al verkrijgbaar is bij de Makro en Jan Linders en vanaf volgend jaar bij nog een grote retailer in de schappen komt. Een mooi en eerlijk ambachtelijk product tegen een goede prijs.

Rabarcello 100% Dutch spirit

Naast de ambachtelijke worst hebben de mannen van Mister Kitchen de likeur Rabarcello ontwikkeld. Een soort Limoncello maar dan gemaakt van verse rabarber, water en bietensuiker, dus 100% puur natuur. In het voorjaar dronk ik deze likeur voor het eerst bij de Rollende Keukens en was meteen verkocht. Sindsdien staat er standaard een fles koud in m’n koelkast :)

Fairtrade amandelen

Maarten en Daan gaan regelmatig op pad en op zoek naar bijzondere culinaire verhalen. Zo gingen ze voor delicious. en Fairtrade onlangs naar Palestina. Een spannende tocht bracht ze van Tel Aviv naar Jenin, op de Westelijke Jordaanoever, om daar in een paar dagen kennis te maken met de amandelboeren en Canaan Fairtrade. Canaan is de organisatie die de boeren begeleidt bij het productieproces en zorgt voor een gezonde prijs voor de amandelen. In de paar dagen die ze er verbleven, kregen ze een goed beeld van wat Fairtrade voor de lokale bevolking kan betekenen. In dit geval niet alleen om een beter prijs voor de boeren te garanderen maar vooral ook om ze toegang te geven tot de wereldmarkt. Kortom mooie verhalen van een bijzondere reis.

Recept gevulde speculaas

En dan natuurlijk het recept voor de gevulde speculaas. Wij hebben hem exact volgens onderstaand recept van Mister Kitchen gemaakt en ik vond hem heerlijk!

Gevulde speculaas

  • 200 gram zelfrijzend bakmeel
  • 100 gram donkerbruine basterdsuiker
  • ¼ tl zout
  • 2 tl speculaaskruiden
  • 140 gram roomboter
  • 1 el melk (indien te droog)

Meng in een kom het zelfrijzend bakmeel, de basterdsuiker, het zout en de speculaaskruiden. Snijd de roomboter in kleine stukjes en meng deze door de bloem. Wrijf met de vingers van één hand het mengsel tot fijne kruimels. Kneed alles met een koele hand snel tot een samenhangend en soepel deeg. Voeg als het deeg iets te droog is 1-2 el melk toe. Vorm het deeg tot een bal en verpak deze strak in plasticfolie. Laat een half uur rusten in de koelkast.

Amandelspijs

  • 200 gram blanke amandelen
  • 200 gram kristalsuiker
  • schil en sap van 1 citroen
  • 1 ei, losgeklopt

Maal de amandelen in een keukenmachine samen met de suiker tot grove kruimels. Voeg de schil en het sap van de citroen en het ei toe en draai tot een gladde massa. Voeg eventueel nog wat ei toe. Pak in in folie en laat 30 minuten rusten in de koelkast.

Voor de garnering

  • 1 ei, losgeklopt
  • 10 blanke amandelen

Verwarm de oven voor op 175°C. Beleg een bakplaat met bakpapier. Bestuif een werkvlak dun met bloem. Verdeel het speculaasdeeg in twee stukken. Rol beide stukken deeg uit tot rechthoekige lappen van ongeveer 1-1,5 cm. Leg een deeglap op het bakpapier. Bedek met de vulling, maar houdt aan alle kanten 2 cm vrij. Leg de andere deegplak op de vulling. Verdeel de losse amandelen over het deeg, bestrijk met losgeklopt ei en bak hem 30 minuten in de oven. Laat 15 minuten rusten alvorens aan te snijden.

Smakelijk!

Links

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *