De Whoopie Pie: een rage in de USA

Het is een kruising tussen de vorm van een macaron maar dan iets groter en het deeg en de vulling van een cupcake. En een rage in Amerika, de whoopie pie!

Whoopie Pie

In New York heb ik in de vele koffiebars in Williamsburg en Brooklyn regelmatig een whoopie pie gegeten, erg lekker maar ze vullen wel behoorlijk. Je zag ze overal liggen naast de macarons, koekjes en cupcakes. Ik heb ze onder andere gegeten bij One Girl Cookies en Sun in Bloomerg leuke zaken overigens.

Zelf gebakken

Vandaag heb ik meteen maar even zelf de whoopie pies gebakken uit het nieuwe kookboek van Elisabeth Johansson, IJS. De vulling van ijs heb ik vervangen door de traditionele botercrème. Overigens is dit een prachtig boek vol met bereidingen van ijslolly’s, sorbetijs, granité, parfait en semifreddo’s!

Zelf Whoopie Pies maken?

Ingrediënten (30 stuks)

  • 3 eieren
  • 170 gram kristalsuiker
  • 40 gram basterdsuiker
  • 50 gram gesmolten boter
  • 100 ml crème fraîche
  • 175 gram tarwebloem
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 30 gram cacaopoeder

Vulling

  • 250 gram boter (op kamertemperatuur)
  • 250 gram poedersuiker
  • 2 eetlepels heet water
  • 1 vanillestokje (zaden)

Bereiding

Koekjes

Verwarm de oven voor op 175 graden. Klop de eieren en de suiker luchtig. Smelt de boter, haal de pan van het vuur en laat afkoelen. Roer de crème fraîche en botermengsel door het eimengsel. Meng alle droge ingrediënten, zeef ze en roer door het mengsel.

Vul een wegwerp spuitzak met het deeg en maak 60 rondjes op een bakplaat. Zorg ervoor dat de cirkels genoeg ruimte hebben. Bak de koekjes 10-12 minuten in het midden van de voorverwarmde oven. Let op dat de koekjes niet te bruin.

Vulling

Voor de botercrème meng je de boter luchtig met een keukenmachine. Beetje bij beetje voeg je de poedersuiker en vanille toe. Laat de machine ongeveer 10 minuten mengen totdat er een homogene massa ontstaat en er geen klontjes meer in zitten. Aan het einde voeg je wat warm water toe voor een romige massa.

Nu spuit je de vulling aan één zijde van de whoopie en plaats de andere helft er boven op. En klaar!

Links

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *