Bestek om je zintuigen te prikkelen van ontwerpster Jinhyun Jeon

Jinhyun Jeon

Ontwerpster Jinhyun Jeon is in 2012 afgestudeerd aan de Design Academy Eindhoven met haar project ‘Tableware as Sensorial Stimuli‘. “Waarom zou je bestek alleen gebruiken om eten naar je mond te brengen”, vroeg zij zich af.

Trend Tablet

Dit project kwam ik tegen op de website Trend Tablet van trendwatcher Lidewij Edelkoort. De foto’s spraken mij meteen aan en maakte me nieuwsgierig naar het verhaal achter dit project. Zoals veel ontwerpen vind ik ook deze nog behoorlijk ‘ver van m’n bed’ maar de basisgedachte zit wel wat in. Waarom zouden we ons servies alleen als hulpmiddel gebruiken en niet ook als stimuli voor onze zintuigen.

Inspiratie door synesthesie

Jinhyun heeft voor haar afstudeerproject lepels ontworpen waarmee je door een combinatie van temperatuur, kleur, textuur, volume en vorm meer zintuigen aanspreekt dan alleen de smaak. Ze werd geïnspireerd door het fenomeen van synesthesie (vermenging van de zintuigen). Door het bestek anders te ontwerpen zou eten en proeven een extra dimensie moeten krijgen.

Verlengstuk van ons lichaam

“We gebruiken serviesgoed om van te eten en als hulpmiddel voor het verplaatsen van voedsel naar onze mond,” zegt Jinhyun, “maar het zou een verlengstuk van ons lichaam moeten zijn, onze zintuigen uitdagen, zelfs op het moment dat het voedsel op weg is om te worden geconsumeerd.”

Ik ben benieuwd in welk restaurant we deze ideeën als eerste terug gaan zien!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *