Beenham met rösti en tomatensalade

Aan de rand van de Veluwe ligt Restaurant Het Koetshuis van Saskia en Wicher Löhr. De rustgevende natuur waarin het restaurant ligt verscholen, heeft als inspiratiebron gefungeerd voor de klassieke inrichting van het restaurant en de verfijnde gerechten die je op het menu vindt. In 1998 zijn de inspanningen van chef-kok Wicher en zijn team bekroond met één Michelinster.

Eigen kruidentuin

Bij Restaurant Het Koetshuis in Bennekom wordt om de twee/drie dagen speciaal ingekocht voor de personeelsmaaltijd. De koks beslissen met elkaar waar ze zin in hebben. Dat kan variëren van aardappels met vlees en groenten tot mooie stoofgerechten, een wrap, pasta of nasi. Met in ieder geval kruiden uit de eigen kruidentuin die grenst aan de keuken. En op zondag een toetje. De middag dat ik er was scheen het zonnetje en konden we met z’n allen op het terras, met een prachtig uitzicht op de aangrenzende bossen, genieten van de beenham met rösti en tomatensalade én speciaal voor deze keer een toetje op zaterdag.

Beenham (6 personen)

Ingrediënten

  • 250 gr mosterd
  • 125 gr bruine suiker
  • 50 gr honing
  • 1 sinaasappel
  • 3 kruidnagels
  • 3 blaadjes laurier
  • zout
  • 1 beenham van 1,5 kg

Bereiden

Verwarm de oven voor op 170°. Meng mosterd met honing, bruine suiker en een snuf zout tot een gladde massa en smeer hier de beenham mee in. Pers de sinaasappels uit en giet het sap in een braadslee. Leg ook de beenham in de braadslee, samen met de kruidnagel en de laurier. Gaar de beenham in ongeveer 2 ½ uur in de oven. Keer de beenham een aantal maal en schep het braadvocht regelmatig over de ham om uitdrogen tegen te gaan.

Laat tien minuten rusten voordat je de beenham aansnijdt.

Aardappel rösti

Ingrediënten

  • 1,25 kg aardappels, geschild
  • olie (bv zonnebloem)
  • peper en zout

Bereiden

Rasp de aardappels op de grove stand en maak aan met peper en zout naar smaak. Stort de aardappel in een pan met antiaanbaklaag met daarin ruim olie en druk het geheel goed aan. 
Bak de rösti op matig vuur aan beide zijden goudbruin en knapperig tot deze ook van binnen gaar is.

Tomatensalade

Ingrediënten

  • 750 gr tomaten
  • 5 takken basilicum, alleen de blaadjes
  • 1 el balsamicoazijn
  • 2 tl rietsuiker
  • 4 el olijfolie
  • peper en zout

Bereiden

Snijd de tomaten in partjes en verwijder de kern. Maak ze vervolgens aan met de balsamico, suiker, peper en zout. Strooi er fijngesneden basilicum over en besprenkel met olijfolie.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *