Aardappel ovenschotel en gehaktbrood

Restaurant Frouckje State ligt in het prachtige Friesland in het landelijk gelegen Rijperkerk. Het restaurant wordt gerund door Thom & Joukje van der Heide, chef de cuisine Gilbert van der Heide en hun medewerkers. In de keuken worden pure ingrediënten gebruikt, vaak van biologische kwaliteit en uit eigen tuin en streek. Vanaf 2008 is restaurant Frouckje State onderscheiden met één Michelinster.

Groenten uit de moestuin

Bij restaurant Frouckje State wordt er dagelijks speciaal voor de personeelsmaaltijden ingekocht. In de zomer en het najaar wat minder aangezien de eigen moestuin dan volop mooie groenten levert. Er wordt veel vlees gegeten, denk aan biefstuk met aardappelen en groenten, een mooie gehaktbal maar ook nasi en af en toe een visstoofpot. Mooie Hollandse kost in ieder geval! Op de zaterdagen wordt in verband met de drukte vaak een makkelijke maaltijd bereid zoals pasta bolognese. Maar deze avond werd door chef-kok Gilbert van der Heide een uitzondering gemaakt en ging er een aardappelschotel en gehaktbrood de oven in.

Ovenschotel met aardappel en prei (6 personen)

Ingrediënten

  • 600 gr aardappelen, vastkokend
  • 600 gr prei
  • 500 ml room
  • 3 eieren
  • 150 gr Olde Remeker, geraspt
  • 1 el Colombo spice poeder
  • 2 tenen knoflook
  • zout en peper

Bereiden

Schil de aardappelen en kook ze tien minuten in water met wat zout. Giet dan af, spoel ze koud en snijd ze in plakken. Snijd de prei in ringen en was ze dan. Bak de prei kort in wat olijfolie, samen met de fijngesneden knoflook. Verwarm de oven voor op 170°. Klop de eieren los en meng met de room, de gerapste kaas en het Colombo poeder. Doe de aardappelen en de prei in een ovenschaal, maak op smaak met zout en peper en giet er het ei-roommengsel over.

Zet een half uur in de oven en laat de bovenkant net goudbruin kleuren.

Gehaktbrood

Ingrediënten

  • 1kg rundergehakt
  • 150 gr spek gerookt
  • 2 paprika’s
  • 2 uien
  • 2 tenen knoflook
  • 50 ml crème fraîche
  • 1 ei
  • 75 gr paneermeel

Bereiden

Snipper de uien en snijd de paprika’s en de knoflook in kleine blokjes. Klop het ei los met de crème fraîche en voeg zout en peper naar smaak toe. Meng het gehakt met de groenten, het paneermeel en het losgeklopte ei. Maak van het gehaktmengsel een rol, leg deze op een ingevette bakplaat en leg de plakken gerookt spek over de rol gehakt heen.

Zet het in een voorverwarmde oven van 170°, gedurende een half uur. Laat het even rusten voor je er dikke plakken van snijdt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *